🍛 الكبسة السعودية باللحم نكهة الأصالة في كل لقمة
🍛 Saudi Lamb Kabsa The Taste of Tradition!
🍛 الكبسة السعودية باللحم نكهة الأصالة في كل لقمة!
🧺 المقادير
-
1 كيلو لحم غنم (مقطع قطع متوسطة)
-
2 كوب أرز بسمتي مغسول ومنقوع 30 دقيقة
-
2 حبة بصل مفروم
-
2 حبة طماطم مفرومة
-
2 ملعقة كبيرة معجون طماطم
-
3 فصوص ثوم مفروم
-
2 حبة جزر مبشور
-
4 أكواب ماء ساخن أو مرق
-
3 ملاعق كبيرة زيت نباتي أو سمن
-
ملح حسب الرغبة
البهارات:
-
1 ملعقة صغيرة كمون
-
1 ملعقة صغيرة كركم
-
1 ملعقة صغيرة فلفل أسود
-
1 ملعقة صغيرة قرفة
-
1 ملعقة صغيرة كزبرة ناشفة
-
3 حبات هيل
-
3 حبات قرنفل
-
عود قرفة
-
ورقتان غار
👩🏻🍳 طريقة التحضير
-
في قدر كبير، سخّني الزيت وقلّبي البصل حتى يذبل ويتحول لونه إلى ذهبي.
-
أضيفي الثوم والبهارات الصحيحة (الهيل، القرفة، الغار، القرنفل) وحرّكي حتى تفوح الرائحة.
-
أضيفي اللحم وقلّبيه حتى يتحمّر من جميع الجوانب.
-
أضيفي الطماطم ومعجون الطماطم والجزر المبشور والبهارات المطحونة، وحرّكي جيدًا.
-
أضيفي الماء أو المرق واتركي القدر حتى يغلي، ثم غطيه واتركي اللحم ينضج لمدة 45–60 دقيقة.
-
بعد أن ينضج اللحم، أضيفي الأرز المصفّى فوق اللحم دون تقليبه.
-
غطي القدر واترك الكبسة على نار هادئة حتى يتشرب الأرز الماء وينضج تمامًا (حوالي 25 دقيقة).
-
قدّمي الكبسة في طبق واسع، وزيّنيها بالمكسرات المحمصة أو الزبيب حسب الرغبة.
✨ نصيحة:
يمكنك استخدام قدر الضغط لتسريع نضج اللحم، ثم استكمال الخطوات في قدر آخر للأرز.
🍛 Saudi Lamb Kabsa — The Taste of Tradition!
🧺 Ingredients
-
1 kg lamb (medium pieces)
-
2 cups basmati rice (washed and soaked for 30 minutes)
-
2 onions (chopped)
-
2 tomatoes (chopped)
-
2 tbsp tomato paste
-
3 garlic cloves (minced)
-
2 carrots (grated)
-
4 cups hot water or broth
-
3 tbsp oil or ghee
Salt to taste
Spices:
-
1 tsp cumin
-
1 tsp turmeric
-
1 tsp black pepper
-
1 tsp cinnamon
-
1 tsp ground coriander
-
3 cardamom pods
-
3 cloves
-
1 cinnamon stick
-
2 bay leaves
👩🏻🍳 Preparation
-
In a large pot, heat oil and sauté onions until golden brown.
-
Add garlic and whole spices (cardamom, cloves, bay leaves, cinnamon stick) and stir until fragrant.
-
Add lamb pieces and brown them on all sides.
-
Add tomatoes, tomato paste, grated carrots, and ground spices; mix well.
-
Pour in the water or broth, bring to a boil, then cover and simmer for 45–60 minutes until the meat is tender.
-
Add the drained rice on top of the lamb (do not stir).
-
Cover and cook on low heat until the rice absorbs the liquid and is fully cooked (about 25 minutes).
-
Serve the kabsa on a large platter and garnish with toasted nuts or raisins if desired.
✨ Tip:
You can use a pressure cooker to speed up the lamb cooking time, then finish the rice separately for the perfect texture.

تعليقات
إرسال تعليق